torstai 2. maaliskuuta 2017

Pataässä 1.3.2017 Helsinki

Reissuni jatkuessa päädyin keskiviikkoiltana 1.3.2017 laulamaan Pataässään Snellmaninkatu 13:een Helsingissä. Pataässä on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista karaokepaikoista. Tunnelmaltaan Pataässä on pubimainen ja tiloiltaan avara ja siisti. Istumapaikkoja on paljon ja käsittääkseni arki-iltoina ravintolan kabinettipuoli onkin usein tyhjänä. Karaokelaulamisen lisäksi Pataässä tarjoaa myös mahdollisuuden menettää rahansa Blackjack-pöydässä.



Saavuin Pataässään vähän ilta kymmenen jälkeen ja portsarin kehotuksesta jätin takin narikkaan. Narikkamaksu oli 2,5€. Sisällä Pataässässä oli jonkin verran ihmisiä: yksittäisiä pareja, yksi suurempi hotellihenkilöstön työporukka sekä muutama kaltaiseni laulamaan tullut yksinäinen susi. Karaokepuolella oli kuitenkin vielä paljon tyhjiä penkkejä. Ihmismäärästä huolimatta laulajia oli karkeasti sanoen kourallinen. Omien kappaleiden välissä oli keskimäärin neljästä viiteen laulua, mikä omasta näkökulmasta on lähes ihanteellinen laulutahti. Joku tosin yritti kiilata lauluvuoroa varaamalla kappaleita eri nimillä. Tähän karaoken pyörittäjä puuttui kovalla kädellä ja keskeytti kappaleen kesken ensimmäisen säkeistön huomatessaan vilppiyrityksen. Laulajien taso vaihteli laidasta laitaan: humalaisen hoilaamisesta aina lähes oopperatason laulantaan. Vaihteleva taso helpottaa kaikkien osalta laulamisen aloittamista ja kynnys mikrofoniin tarttumiseksi pysyy pienenä. Tottahan sitä kuitenkin aina toivoo, ettei oma vuoro olisi paikan parhaan laulajan jälkeen. Yleisön muisti on onneksi lyhyt ja jo yhden tai kahden kappaleen jälkeen on kevyempi aloittaa.

Pataässässä oli tullessani kaksi tarjoilijaa, joista toinen hoiti miksausta ja toinen oli keskittynyt myyntiin. Toiminta oli sulavaa ja ammattitaitoista. Miksaukset säädettiin ripeästi kohdalleen heti kappaleiden alussa. Musiikki oli kirkasta ja hyvin eroteltavissa. Diskantit korostuivat mielestäni hieman liikaa ja bassot jäivät pahasti piiloon. Mikrofonit olivat laadukkaat, hyväkuntoiset ja langattomat. Musiikki kuuluu ympäri ravintolaa ja baaritiskin edessä olevan tanssilattian kohdalle kattoon kiinnitetyt isommat kaiuttimet toimivat hyvin monitoreina. Kaiuttimet on suunnattu tanssilattialle eri suunnista, joten pyöriminen ei juurikaan heikennä taustamusiikin laatua. Paras laulupaikka on keskellä tanssilattiaa. Erillistä esiintymislavaa Pataässässä ei ole. Musiikin äänenvoimakkuus oli minulle varsin sopiva. Kovaakaan laulaminen ei peittänyt taustamusiikkia ja pöydässä pystyi kuitenkin keskustelemaan lähes normaalilla puheäänellä.  Yleisön intoutuessa tanssimaan voi lattialla olla hieman ahdas laulaa. Tällöin voi kuitenkin olla tyytyväinen biisivalinnasta ja mennä mukaan tai vaihtoehtoisesti jatkaa laulamista vähän sivummalla.

Biisivaraukset tehdään Pataässässä perinteiseen tapaan paperilapulla, joka jätetään tiskillä olevaan laatikkoon. Paperilapun lisäksi on kuitenkin mahdollista varata kappale käyttämällä ravintolassa olevia kosketusnäyttölaitteita. Laitteet ovat itseään selittävät ja helppokäyttöiset. Huomasin illan aikana, että laitteesta löytyi kappaleita, jotka puuttuivat jostain lauluvihkoista. Laitteet kannattaa siis tarkastaa, jollei lempikappaletta tahdo muuten löytyä. Biisilistat voi lukea myös mobiilisti osoitteessa karaokebar.net. Mobiilisti tehtävästä biisivarauksesta en nähnyt merkkejä ravintolassa.Iltasanomat on nimittänyt Pataässää klassikkoravintolaksi. 

Näkisin, että tämä legendaarinen karaokebaari kannattaa käydä kokeilemassa, jos karaoke yhtään herättää intohimoja, ja miksei muutenkin ihan vaan ilmapiirin takia. Osaltani pidän Pataässää varsin laadukkaana karaokepaikkana, joka sopii kaiken tasoisille laulajille. Mielihalusi mukaan voit olla laulaa näyttävämmin tanssilattialla tai rauhallisemmin piilosta pöydän äärestä. Oluttuoppi maksoi Pataässässä 6,5 €.