torstai 9. maaliskuuta 2017

Jone´s 7.3.2017 Helsinki

Uusi reissu ja uudet kujeet. Tiistaina 7.3.2017 ajattelin pikaisesti käydä nauttimassa oluen ja laulamassa muutaman laulun. Tällä kertaa paikaksi valikoitui Jone´s Kaisaniemenkatu 13:ssa Helsingissä. Narikkamaksu Jone´sissa on maanantaista torstaihin 2 € ja perjantaista lauantaihin 2,5 €. Olin paikalla klo 20:40 ensimmäisenä asiakkaana. Onneksi paikka alkoi kuitenkin täyttyä nopeasti. Tyhjässä ravintolassa on hyvä kokeilla uusia ja haastavia kappaleita ensimmäisiä kertoja, mutta yleisö oikeastaan tekee karaoken. Paikkana Jone´s on arviolta 60-paikkainen karaokebaari, joka jakautuu L:n muotoisena etu- ja takaosaan. Molemmissa osissa soi sama musiikki, ja niissä on laulamista varten kaksi kattoon kiinnitettyä kaiutinta. Alkuillasta etuosan musiikki tuntui olleen säädettynä takaosaa hiljemmalle. Ensivaikutelma oli tyylikäs ja hämyisä.



Tänä iltana karaoke kuitenkin antoi odotuttaa itseään, sillä hieman yhdeksän jälkeen aloitti Helsingin karaokebaareissa ajoittain esiintyvä trubaduuri Mark Tuomela akustisen keikkansa. Mies, kitara, huuliharppu ja ääni. Keikka oli varsin onnistunut, vaikkei yleisöä vielä ollut ehtinyt paljoa paikalle. Kappaleet soivat hyvin, ja laulut olivat ensiluokkaisia. Kappalevalinnat olivat rock-painotteisia Neil Youngista CCR:ään ja Eric Claptonista Jimi Hendrixiin. Yleisellä tasolla en ole täysin karaokebaarikeikkojen ystävä, sillä mielestäni karaokebaariin mennään ennemminkin laulamaan, kuin vain kuuntelemaan. Toisaalta osaava trubaduuri tuo mukavaa vaihtelua hiljaiseen alkuiltaan.

Trubaduurin lopettaessa karaoke pyörähti käyntiin ja samalla väkimäärä jatkoi tasaista kasvuaan. Jone´sissa oli töissä yksi tarjoilija, joka hoiti samalla karaoken pyörittämistä. Pienemmällä asiakasmäärällä homma toimi. Esiintymislavaa tai varsinaista tanssilattiaa ei Jone´sissa ole. Suuri osa laulajista lauloi baaritiskin edessä aukeavassa tilassa. Laulaessa oma laulu kuului kirkkaana ja selvänä. Musiikin äänenvoimakkuus oli sopiva myös kovaan laulantaan. Shuren laadukkaat ja langattomat mikrofonit toimivat hyvin. Musiikki oli yleisesti hyvin diskanttivoittoista ja useamman laulajan kohdalla diskantit jopa sattuivat korviin. Vastaavasti bassot jäivät taka-alalle. En ole varma johtuiko basson hiljaisuus miksaajan säädöistä vai PA-laitteistosta. Voihan tietysti olla, että diskanttivoittoisella säädöllä haetaan musiikin parempaa erottelukykyä kokonaislaadun hieman heikentyessä. Laulajien taso oli tänä iltana keskimääräistä karaokekuppilaa parempi.

Jone´sissakin kappaleet varataan perinteisen kaavan mukaan paperilapuilla. Baarissa on yksi kosketusnäyttölaite, josta kappaleita voi etsiä. Biisivaraukset laitteen kautta eivät kuitenkaan onnistu. Suuri osa laulajista kantoi perinteiset lauluvihkot pöytiinsä, ja selailivat niitä keskustelun lomassa. Mobiilisti tehtävä biisivaraus ei ole käytössä, mutta kappalelistat löytyvät osoitteista biisilista.fi ja karaokebar.net. Ravintolan takaosassa oli Soneran liittymällä haasteita päästä nettiin. Onneksi ravintolassa on ilmainen wifi, joka mahdollistaa nettipohjaisten biisilistojen käyttämisen.


Jone´s oli kaikkinensa positiivinen kokemus. Muutaman vuoden takaiset muutostyöt toivat onnistuneesti näyttävyyttä ravintolaan. Samalla karaokelaitteistoa ilmeisesti uudistettiin, sillä musiikki kuulosti diskanteista huolimatta paremmalta kuin aiemmin. Tosin edellisestä vierailustani on jo jonkin verran aikaa, ja voi olla, että muistikuvani ovat hieman vääristyneet. Näkisin, että Jone´s on parhaimmillaan suuremman seurueen tai kaveriporukan illanviettopaikkana, ja se sopii ehdottomasti kaiken tasoisille laulajille. Oluttuoppi maksoi 6,1 €.