tiistai 28. maaliskuuta 2017

Erottaja Bar 27.3.2017 Helsinki

Helsinki kutsui taas reissumiestä. Aikainen lähtö ja kesäaikaan siirtyminen uhkasivat uuvuttaa miehen, mutta sain kuitenkin kammettua itseni Erottajaan. Saavuin ravintolaan klo 21:30, jolloin paikalla oli noin 10 asiakasta. Väkimäärä kuitenkin lisääntyi tasaisesti, ja paikka alkoi olla täynnä hieman ennen puolta yötä. Omien kappaleiden väli kasvoi alkuillan viidestätoista minuutista puolenyön vajaaseen tuntiin. Narikkaa ei tällä kertaa tarvinnut maksaa, kun oli ajoissa liikenteessä. Narikkamaksu on normaalisti 2,5 €. Erottaja on viime aikoina ollut jonkin verran esillä julkkisten juhlapaikkana. Tälläkin kertaa yksi suomalainen superjulkkis vietti iltaansa Erottajalla seurueensa kanssa. Kyseinen henkilö ei kuitenkaan intoutunut laulamaan karaokea.



Paikkana Erottaja jakautuu kahteen erilliseen karaokeen. Uusi puoli on enemmän pubimainen ja vanha hyvin yökerhomainen. Tällä kertaa vietin illan pääosin vanhalla puolella. Aiemmista vierailuista muistelen, että pubin puolella musiikin äänentoisto ei ihan yllä yökerhopuolen tasolle. Pubin puolella onkin yleensä vähemmän jonoa laulamaan. Vanha puoli on mielestäni tyylikäs kokonaisuus turkoosine seinineen, peilipalloineen, värivaloineen ja lukuisine näyttöineen. Pöydissä on näyttävät spotit, jotka tunnelman luonnin lisäksi helpottavat lauluvihkojen lukemista muuten hämärässä tilassa. Laulettavia kappaleita voi tarkastella myös baarissa olevista tableteista, joista löytyvät myös vihkoista puuttuvat kappaleet. Kappaletoiveet tulee kirjoittaa lapulle ja laittaa tiskillä olevaan rasiaan. Mobiilivarausta ei ole mahdollista tehdä, vaikka listat ovatkin luettavissa osoitteessa www.karaokebar.net/erottaja-listat. Tiskin takana työskenteli koko illan useita tarjoilijoita, ja karaoken vetäjä keskittyi kappaleiden säätämiseen. Juomia ei tarvinnut odotella, ja palvelusta jäi kokonaisuutena hyvä mieli.

Vanhan puolen katossa on useita tanssilattialle suunnattuja kaiuttimia. Paras paikka laulaa onkin keskellä lattiaa. Laadukkaat mikrofonit ovat langattomat, joten laulaminen onnistuu tarvittaessa myös pöydästä. Alkuillasta äänenvoimakkuus oli säädettynä hieman alhaisemmaksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt laulamista ja oman äänen erotti selvästi taustoista. Valitettavasti äänenvoimakkuuden lisäksi bassot olivat myös jääneet alas. Matalan miesäänen kappaleet eivät tästä syystä oikein toimineet. Lisäksi joidenkin laulajien osalta voimakkaan kaiun käyttö sai lauluääneen kumisemaan. Illan myötä yleistä äänenvoimakkuutta nostettiin ja samalla bassoa lisättiin rutkasti. Jossakin vaiheessa huomasin, että seinän vieressä olevat penkit alkoivat hypähdellä bassoiskujen tahdissa. Äänimaailma muuttui hyvin discomaiseksi. Muutos aiheutti sen, ettei tanssilattialla laulaessa oikein tahtonut enää kuulla omaa ääntään. Laulaminen vaikeutuu huomattavasti, jos oma ääni ei kuulu. 

Laulajien taso oli aika lailla keskimääräistä karaoketasoa. Alkuillasta yleisö osallistui lauluihin laulamalla mukana ja taputtamalla laulujen jälkeen. Puolenyön maissa porukka alkoi olla jo sen verran juhlatuulella, ettei laulujen loppumista oikein enää noteerattu. Käsittääkseni vanhan puolen karaoke muuttuu klo 1:30 discoksi. Tällä kertaa en ollut muutosta enää todistamassa. 

Erottaja oli mainio valinta maanantai-illan ajanviettopaikaksi, ja meno on kovaa varmasti myös muulloin. Karaokessa vallitsi hyväntuulinen ilmapiiri, ja laulaminen oli mukavaa. Paikkaa voi arkisin suositella hotellikuolemasta kärsiville sekä erilaisten yritysten kekkereiden jatkopaikaksi. Maanantai-iltanakin Erottaja tuntui vetävän porukkaa. Olut maksoi Erottajalla 6,7 €.